tisdag, november 04, 2008

Här kommer

en insändare som SSU-Sigtuna publicerade förra veckan. Kommentera gärna den. OBS att denna är original texten, Sigtunabygden redigerade den.


Hur blir det nu egentligen?

Den nya gymnasiereformen som kommer presenteras inom kort innehåller många nya direktiv som gymnasieskolorna måste följa. Gymnasieskolan kommer att delas upp i två delar, en högskoleförberedande och en yrkesförberedande del. Den högskoleförberedande delen kommer att innehålla 5 program och den yrkesförberedande 15 program. Detta förslag är en grov kränkning av elevernas frihet. 75 % av alla gymnasieprogram kommer att förhindra eleverna att läsa på högskolan. När reglerna kring komvux och komplettering skärps kommer de elever som väljer yrkesförberedande att ha det mycket svårt att få tillgång till de kunskaper som krävs för att läsa vidare. Vi blir skrämda av denna nya reform. Hur kan man förvänta sig att 15-åriga högstadieelever skall kunna fatta livsavgörande beslut om vad de ska sysselsätta sig med i framtiden? Denna reform kommer redan vid en tidig ålder skapa en tydlig arbetarklass men inskränkta utbildningsmöjligheter. SSU är starkt emot detta.

Utöver detta kommer den nya reformen att ta bort alla unika individuella program samt kurser. Detta betyder att program som Risk och räddning kommer att försvinna från vår kommun och samtidigt kommer friskolor runt om i Stockholms län att ha det svårt p.g.a. att nästan all deras verksamhet bygger på individuella program/kurser. Hur många skolor kommer att behöva stängas innan borgarna inser vad deras reform får för konsekvenser? När kan vi få höra vad de borgliga ungdomsförbunden tycker?

Vi tycker inte att denna reform löser de problem vi har i dagens gymnasieskola. Det är just mångfalden av kurser och program som motiverar elever att fortsätta plugga. Istället för att inskränka friheten så borde vi utöka den så att alla som vill inrikta sig i mer praktiska ämnen får göra det samtidigt som de garanteras möjligheten att komplettera med högskoleförberedande kurser gymnasiet. SSU-Sigtuna ställer sig starkt och tydligt kritiskt mot denna neokonservativa reform. Borgarnas sviker ungdomarnas förtroende och begränsar deras framtida möjligheter. Detta tycker vi är oacceptabelt!


/Cesar Vargas /Samuel Kazen Orrefur
Ordförande för SSU-Sigtuna. Kassör för SSU-Sigtuna

Inga kommentarer: