måndag, oktober 23, 2006

Kan det någonsin vara rätt att använda tortyr för att försvara civila?

Idag kan vi se hur tortyr används av vissa länder för att enligt dom försvara sig själva (civilbefolkningen) mot omvärlden. För att börja försöka förstå om detta är rätt eller fel så måste man först veta vad tortyr egentligen är och sedan utgå från det.

Tortyr är när man utsätter en person/individ för olaglig och oförsvarlig smärta och förödmjukelse, det är ett medveten och avsiktligt angrepp på en människas kropp, psyke och värderingar.
FN:s definition som antogs 1984 beskriver att tortyr är även en form av diskriminering med förutsättning att smärtan åstadkommit med samtycke av en offentlig tjänsteman eller någon som är en företrädare för det allmänna.

Tortyr används idag av många länder som inte respekterar de mänskliga rättigheterna, många länder runt mellanöstern, Sydamerika och Asien brukar vara de mest kända, men även stora kända stater som USA använder sig av tortyr i t.ex Guantanamo. Tortyr användes även av den katolska kyrkan då de ville tysta ner alla som var emot dem under inkvisitions epoken.
USA är ett jätte bra exempel på ämnet, USA rättfärdigar sitt användande genom att skrämma upp sitt eget folk och säga att om vi inte får informationen vi behöver så kommer fler 11 september att inträffa. USA och även Storbritannien använder andra länder som tillåter att tortera folk att göra jobbet åt dem med krav att det är deras frågor som ställs, ett bra exempel är med de egyptiska svenskarna som USA krävde från Sverige och fick, man utlovade att inge tortyr skulle användas men enligt en av de egyptiska svenskarna som togs så bekräftar han att tortyr uppkommit, även oberoende uppgifter har bekräftat detta. Men varför Sverige lämnade ut egyptierna till USA förblir en hemlighet, Sverige var aldrig under något hot och behövde inte lämna ut någon eller några för att försvara den egna civilbefolkningen, Även andra europeiska länder fick förfrågan men svarade att denna aktion som heter extraordinary rendition bryter mot FN:s konvention mot tortyr. Exempel på Storbritannien är när man fick information av Libanon att flera terrorister tänkte planera att kapa några flygplan och spränga dem över atlanten, denna information kom från fångade terrorister som gav ut informationen genom tortyr.

Ingen stat har rätt att tillåta eller använda tortyr, även om tortyr har gjort så att vi har fått information för att stoppa katastrofer så rättfärdigar inte detta det. Staten vill bara skydda sig själv, skulle staten vilja skydda civilbefolkningen så skulle staten försöka att stärka de mänskliga rättigheterna i omvärlden och inte förstöra den genom att bryta den.

3 kommentarer:

Erik sa...

Tortyr är aldrig rätt.. precis som du säger, även om det avvärjer katastrofer är det inte rätt. Jobba för en bättre omvärld istället för att vara så jävla instägda och rädda!

Anonym sa...

bra sagt!

Mats sa...

Tortyr skapar hat som kan leda till värre saker än de man avvärjer genom att använda tortyr. Att USA använder tortyr är bara ynkligt.

Basse, du har bara helt rätt också.